Izložbe

• Centar za cjeloživotno učenje Novi Marof •

„ŽENE??? – ŽENE!!!“ – otvorenje u Petak, 8.11.2019., 18 sati

Objavljeno: Petak, 25.10.2019.


Fotografija izdvojenog članka: „ŽENE??? – ŽENE!!!“ – otvorenje u Petak, 8.11.2019., 18 sati

Mjesto održavanja: Kulturni centar „Ivan Rabuzin“ Novi Marof
Datum početka/završetka: 8.11.2019./29.11.2019.

Otvorenje: Petak, 8. studenog 2019. s početkom u 18:00 sati

U holu i maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novi Marof bit će postavljena  izložba pod nazivom Žene??? – Žene!!!.

Riječ je o multimedijskoj izložbi pet autorica: Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić i Smiljane Šafarić, s radovima koji obuhvaćaju projekcije, printeve, crteže i trodimenzionalne objekte od različitih materijala.

Kroz svoje radove autorice propituju pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutima medijskim slikama ”idealne žene”. U našoj kulturi stvoren je psihofizički jaz između onoga što žene stvarno jesu u realnosti i nedostižne mentalne predodžbe onoga što bi željele biti ili postati, prema medijski nametnutim standardima. Stvarajući u različitim medijima, autorice izražavaju svoje iskustvo bivanja ženom, promišljaju ustaljene stereotipe i sve uloge koje ta ”titula” sa sobom nosi te nadilaze medijske i osobne ”okvire” uvjetovane kulturom, odgojem i očekivanjem drugih. Na taj način žele premostiti jaz između stvarnosti i privida, generacijski jaz, odvojenost izazvanu šutnjom, potiskivanjem osjećaja, stidom, osjećajem osamljenosti… odnosno žele potaknuti zajedništvo, razumijevanje i međusobnu podršku u realnom svijetu u kojem živimo.

Ulaz za razgled je besplatan.

O autoricama:

ANA DETONI
Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer projektiranje odjeće i dizajn. Aktivno se bavi kostimografijom, slikanjem, crtanjem, modnom ilustracijom, šivanjem, izradom nakita i unikatnih predmeta te pedagoškim radom.

 MATEJA RUSAK
Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

MONIKA RUSAK
Diplomirala je na studiju Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Bavi se filmom i fotografijom.

IVANA STEPAN KAUZLARIĆ
Diplomirala je kao magistra likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz pedagoški rad, bavi se grafikom, eksperimentira u različitim tehnikama i kombinacijama grafike, keramike i objekata.

SMILJANA ŠAFARIĆ
Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se videom, video instalacijama, fotografijom, organizacijom i vođenjem umjetničkih projekata, te pedagoškim radom.

Sviđa vam se članak?
Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Podijeli s prijateljima na mreži Twitaj s prijateljima na mreži Podijeli s poslovnjacimaPošalji na email