Kino projekcije

• Centar za cjeloživotno učenje Novi Marof •

Čaruga (76. min.)


Čaruga (76. min.)

Film je snimljen 1991. godine, a temelji se na noveli Ivana Kušana, koja opisuje istinite događaje iz života slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. Uz Ivu Gregurevića u filmu glumi cijeli niz poznatih glumaca – Davor Janjić, Branka Trlin-Matula, Branislav Lečić, Dejan Aćimović, Filip Šovagović, Nenad Stojanovski, Petre Arsovski, Gojmir Lešnjak, Mladen Budišćak, Slavko Juraga, Branko Menicanin i drugi.

Sinopsis: Godine 1918, nakon povratka s ruskog fronta u Slavoniju, Čaruga postaje vođa pobunjenih seljaka koji žele podijeliti veleposjedničku zemlju.Nakon ubojstva jednog veleposjednika, Čaruga završava u zatvoru iz kojeg uskoro bježi u šumu i pridružuje se odmetnicima, koji se bore za socijalnu pravdu. Čaruga uskoro postaje vođom odmetnika. Prati ga glas da je zaštitnik sirotinje, no ubrzo borbu za pravednu stvar zamjenjuju sve češće surove pljačke i bezobzirna ubojstva žandara i civila.
Film Čaruga prikazujemo povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke.

Ulaz na projekciju je slobodan.